Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Fiscale eindejaar tips voor ondernemers

Geplaatst op: 22-12-2019, 16:24:13

Ondernemers doen er verstandig aan om tussen de kerstkransjes en oliebollen door tijd vrij te maken voor hun administratie. Zo kan het lonen om voor 1 januari dividend uit te keren of nog voor het einde van het jaar een elektrische auto te kopen. Fiscalisten Cor Overduin (Grant Thornton) en Robert van Loo (HLB) zetten de meest aantrekkelijke eindejaar tips op een rij.

1 Benut de algemene heffingskorting partner

Wie werkt via een bv en een partner heeft met geen of weinig arbeidsinkomen, krijgt te maken met een lagere algemene heffingskorting voor de partner. Normaal is de algemene heffingskorting €2477, maar als er geen of weinig inkomen is, dan krijgt de partner maar €661 heffingskorting. Een nadeel van maar liefst €1816. Door nog dit jaar een (klein) dividend uit te keren uit de eigen bv, zeg €10.000, en dat inkomen fiscaal toe te rekenen aan je partner kun je toch de volledige heffingskorting benutten.

2 Keer dividend uit voor 1 januari

Voor ondernemers met een bv kan het lonend zijn om voor 1 januari 2020 dividend uit te keren, omdat het tarief voor dividend uit de eigen bv in 2020 omhoog gaat van 25% naar 26,25%. Maar pas hierbij wel op! Als de bv het netto dividend ook nog dit jaar aan u uitbetaalt, dan zit dat bedrag als privévermogen op 1 januari 2020 voor u als extra vermogen in box 3. Het voordeel van nu dividend uitkeren wordt dan gelijk al weer behoorlijk teniet gedaan door de hogere box 3 belasting over 2020. Om dat te voorkomen, kun je overwegen om het dividend dit jaar wel uit te keren, maar pas enkele dagen na 1 januari 2020 uit te betalen. Voor box 3 is de peildatum namelijk 1 januari 2020. Dus als het netto dividend pas op 5 januari wordt uitbetaald door de bv, zat het op 1 januari 2020 niet in de grondslag voor box 3 en is de box 3 heffing over 2020 wat lager.

3 Vraag btw op oninbare vorderingen terug

Het niet betaald krijgen voor wat je hebt geleverd, is voor elke ondernemer vervelend. Als een debiteur een jaar na levering nog niet betaald heeft, kun je de reeds aan de fiscus afgedragen btw terugvorderen via de aangifte omzetbelasting.

4 Verreken verliezen op tijd

In de vennootschapsbelasting kunnen ondernemers verlies uit het verleden verrekenen met de belastbare winst uit het voorgaande jaar (carry-back) of met de winsten uit de komende zes jaar (carry-forward). In de inkomstenbelasting met winst uit de drie voorgaande jaren of negen volgende jaren.

Als verlies uit het verleden verloren dreigt te gaan vanwege het verlopen van de termijn, is het raadzaam om te kijken of de winst dit jaar verhoogd kan worden, bijvoorbeeld door de geplande verkoop van een bedrijfsmiddel al in december te doen en niet in januari of door bepaalde uitgaven juist te verzetten naar het volgende jaar.

5 Regel pensioen in eigen beheer

Voor 31 december 2019 moet de dga kiezen wat hij gaat doen met zijn in eigen beheer opgebouwde pensioen. Afkopen met 19,5% korting en zonder revisierente kan een goede manier zijn om leningen bij de eigen bv te verminderen. Een andere mogelijkheid is het pensioen omzetten in een oudedagsverplichting.

6 Banksparen voor oude dag

Ondernemers en zzp’ers die zelf sparen voor hun oude dag kunnen dat meestal het beste doen via banksparen. De inleg is dan fiscaal aftrekbaar van het inkomen. Latere opnames zijn wel belast, maar in de regel houd je er meer aan over dan via privé sparen.

7 Koop nog dit jaar een elektrische auto

Ben je van plan elektrisch te gaan rijden, dan kan het lonend zijn om voor het nieuwe jaar de knoop door te hakken. De bijtelling is nu nog laag: 4% als de cataloguswaarde onder de €50.000 euro is. Komend jaar wordt het 8%. Behalve een lage bijtelling kan in sommige gevallen ook nog MIA (Milieu Investerings Aftrek) geclaimd worden zodat je de aanschafkosten nog verder verlaagt.

8 Verbreek de fiscale eenheid

De dga die een bv-structuur heeft met een holding en werkmaatschappij had in het verleden vaak baat bij een fiscale eenheid. Door de lagere vennootschapsbelasting (vpb) kan het bij een jaarlijkse winst boven de €200.000 gunstig zijn om de fiscale eenheid te verbreken. Het tarief is namelijk lager voor winsten tot €200.000 (16,5% in plaats van 25%). Het verbreken van een fiscale eenheid kan alleen op verzoek en moet vooraf gedaan worden. Wil je per 1 januari 2020 verbreken, dan moet je het verzoek dus nog dit jaar doen.

9 Maak optimaal gebruik van de KIA

De kleinschaligheidsaftrek is een extra aftrekpost van de winst bij investeringen in bedrijfsmiddelen. De hoogste aftrek is te behalen als je minder dan afgerond €57.000 investeert. Door slim te plannen wanneer je officieel de investeringsverplichting aangaat en/of een aanbetaling doet van ten minste 25% van het investeringsbedrag, kun je grotere investeringen optimaal verdelen over twee jaar.

Bron: bijdrage van Gabi Ouwerkerk van 19 december 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina